היכן נובע הביקוש לדירות בקומות הגבוהות?
הפתרון למצוקת הדיור הינו בין היתר בדמות המגדלים, המאפשרים אכלוס של עשרות משפחות על פני שטח מצומצם למדי. נכון להיום, מגורים בקומות הגבוהות הפכו מבוקשים, סמל סטאטוס למגורי יוקרה, וככל שבוחרים לגור בקומות הגבוהות יותר, משלמים יותר.
אז היכן עדיין ניתן לעלות לגובה במינימום תוספת מחיר?
מסתבר כי ככל שמתרחקים מערי המרכז, התוספת הנדרשת כדי לרכוש דירה בקומות הגבוהות קטן משמעותית. בעוד שבתל אביב יידרשו תוספת מחיר לעלייה בכל קומה בגובה של 60,000 שקל בממוצע, באזור השרון התוספת לשדרוג הקומה נע בין 15,000-25,000 שקל בלבד.
במקרה של העיר תל אביב, בה מחירה הממוצע של דירת ארבעה חדרים עומד על 3.1 מיליון שקל, מדובר בתוספת המהווה 1.9% מסכום העסקה הכוללת. במקרה של אזור השרון, שמחירה הממוצע של דירת ארבעה חדרים נע בין 1.95-2.65, הרי מדובר בתוספת של 0.7-1 אחוז מגובה העסקה.
אז מהיכן נובע הביקוש לדירות בקומות גבוהות יותר?
מחקרים שחקרו את נושא הבניה לגובה בעשור הקודם לבקשת משרד הפנים מצאו לא מעט יתרונות במגורים לגובה, כגון הנוף הנשקף מהחלונות, זרימת אוויר, השקט שמקנה הגובה, חשיפה לאור ושמש זאת לצד מעורבות חברתית וקהילתית בשל ריבוי משפחות בבניין אחד.
הפנטזיה הנדל"נית של הישראלי המצוי ב-2017 כבר לא כוללת צמוד קרקע רחב ידיים על מגרש בשטח של חצי דונם או יותר. להיפך, אנשים רבים מעדיפים לגור גבוה, במגדלים חדשים, להרגיש בקצה האולימפוס, גם אם זה תחת קורת גג אחת של עשרות משפחות. במגדל מגורים יש לא מעט פינוקים שלא ניתן לקבל בצמוד קרקע. הכל מרוכז במקום אחד כגון חדר כושר, מועדון דיירים, לעיתים בריכה, גן שעשועים וג'ימבורי - מהם נהנים רק דיירי המגדל. בסופו של יום, ככל שהתקציב של רוכש יאפשר לו, הוא יעדיף לרכוש דירה חדשה בקומה גבוהה יותר. מלבד אלמנטים של נוף, הפחתת רעש וזיהום אוויר בדירות בקומות הגבוהות, יותר מכל אנשים רבים מעוניינים לשלם על סמל סטטוס, וקומה גבוהה היא סמל ליוקרה.
למרות זאת, ניתן לראות כי ישנן ערים או שכונות המזוהות עם הציבור הדתי-חרדי הנרתע ממגורים במגדלים. בשל כך במגזרים אלה נמצא כי דווקא הקומות הנמוכות הן המבוקשות והיקרות ביותר.