שבועי אקלקטי 4# –
מחווה לציון 100 שנה לסגנון האדריכלי האקלקטי של תל אביב.
תזכורת קטנה:
השנה אנו מציינים 100 שנה לראשיתו של סגנון שיצר את הבתים היפים ביותר שידעה תל אביב, בתים שתוכננו בסגנון האקלקטי. אנחנו ב- Ewave Nadlan התחברנו לז'אנר הזה דרך השיווק של הפרויקט ברחוב מונטיפיורי 22, מבנה אקלקטי יפהפה לשימור. לא רק התאהבנו בסגנון הזה, אלא שהחלטנו "להדביק" גם את הקהילה באהבת היופי הנדיר והמיוחד של מבנים אלו - מבנים שיש להם נשמה, אופי וכריזמה סוחפת.
לפני מספר שבועות השקנו את הפינה "שבועי אקלקטי", בה אנו מציגים כול פעם מבנה אחד בן התקופה הזו, ומספרים לכם את סיפורו. עד היום נגענו בבית ביאליק, בית הפגודה, ובית השגרירות הרוסית – שלושה אייקונים תל אביביים.
השבוע אייקון תל אביבי נוסף – בית הספר אחד העם!
ברחוב אחד העם 37, מעט נסתר ונחבא על ידי עצים עבוטים, ניצב לו בית ספר אחד העם, מבנה בסגנון אקלקטי שנבנה בשנת 1924 על ידי האדריכל ד. הרשקוביץ. בתחילתו היה מוכר בית הספר בשם "בית הספר העירוני". בשנת 1926 בעקבות הענקת התואר אזרח כבוד של תל אביב לסופר אחד העם הוסב שמו של המבנה ל"בית ספר אחד העם".
האלמנט המיוחד והייחודי של המבנה הזה הוא במערך העיטורים המורכב בחזית המבנה. לוחות קרמיקה מזוגגים, שנוצרו בסדנאות בית הספר לאומנות "בצלאל" – ללא ספק פריטי אומנות יהודית-ישראלית, בעלת מאפיינים דתיים וציוניים, יפים למראה, מרהיבים ומעוררי התפעלות, שרק משביחים עם השנים.
מעט תיאור של לוחות קרמיקה אלו: בראש המבנה, מתחת לשלט בית הספר, קבועה גומחה בדמות חצי סהר ועליה תיאור ציורי של אנשים, גדיים, אריות, נמרים ונחש בפרפרזה על חזון אחרית הימים, כולל כיתוב מספר ישעיהו של הפסוק "וגר זאב עם כבש"; מעל דלת הכניסה קבוע עיטור בסגנון יווני-קלאסי ועליו סמלי שבטי ישראל, ומשני צדדי העיטור אריחים מרובעים ובהם דמויות של אריות מכונפים. מעל העיטור של סמלי שבטי ישראל ניצב לוח ועליו ציור של העיר ירושלים וקבוע בו הפסוק מספר תהילים "אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני". בצידי הכניסה מופיעים ארבעה לוחות המתארים ערים עבריות. הם קבועים ברווח שבין חלונות הקומה הראשונה לשנייה, והם ממוסגרים בתוך מסגרות מרובעות. בלוחות מצויירות הערים יפו, טבריה, חיפה וחברון.
כל עיטור וציור מייצג אלמנט אחר של חזרת העם היהודי לארצו: הרימונים המצויירים על כמה מהאריחים מסמלים את הפאר והשפע של ארץ ישראל; סמלי שנים עשר השבטים את בני ישראל השבים לארצם ואת אחדותם; המיצג על ירושלים מבטא את הרצון לחזור לארץ ישראל; חזון אחרית הימים מייצג את השאיפה לשלום ולשלווה; והמלאכים בדמות האריות בעלי הכנפיים מזכירים את העבר המפואר של עם ישראל בתקופת בית המקדש.
חזרה להיסטוריה.
בספטמבר 1924 אירח המבנה את התערוכה והיריד של "תערוכה ארץ ישראלית לתוצרת הארץ", כך שבראשית דרכו שימש המבנה גם כמעין גני התערוכה של תל אביב הישנה. עד שנות הארבעים של המאה שעברה שימש בית הספר כבית ספר לבנים בלבד, ורק בשנות הארבעים הפך לבית ספר מעורב, ושימש מרכז חינוכי-לימודי לילדי מרכז תל אביב יחד עם ילדי השכונות דרומיות. עם התבגרות האוכלוסייה דעך גם בית הספר. במהלך שנות השמונים שימש המבנה כבית ספר לחינוך מיוחד על שמו של יונתן נתניהו. כיום משמש המבנה בית ספר חרדי לבנות, חלק מרשת החינוך "בית יעקב".
בין בוגרי בית הספר רבים מטובי בניה של מדינת ישראל: ראש המוסד לשעבר צבי זמיר; מפקד חיל האוויר לשעבר האלוף בני פלד; מפקד חיל הים לשעבר האלוף אברהם בוצר; מנהל המרכז הרפואי רמב"ם לשעבר הפרופ' רפי ביאר; חוקר השפה העברית הפרופ' דן מירון; הסופר והיוצר עמוס קינן; הקולנוען ואיש הטלוויזיה אילן דה-פריס; ועוד רבים וטובים.
בניין שקשה לא להתאהב בו – מאוד מומלץ להגיע ולראותו במו עיניכם.
ולסיום, אם יש מישהו שמתעניין בסגנון הזה של בתים – בתים בעלי אופי חזק – שגורמים לאנשים להתאהב בהם, הקפידו להתעדכן בפינתנו השבועית. התאהבתם, קפצו אלי לשמוע על הפרויקט שלנו המצוי כמה מאות מטרים בלבד משם - במונטיפיורי 22.
כי בית זה לא רק למגורים, בית זה גם לנשמה.
לקריאת פוסט הפייסבוק לחץ כאן