יום שישי האחרון חשבתי שאני לא מאמין למשמע אוזני. ישב לו שר הכלכלה הטרי, ח"כ אלי כהן, בכנס הקבלנים של ארגון בוני ירושלים וארגון הקבלנים באר שבע והנגב, ובזחיחות מתובלת בביטחון עצמי מופרז, על סף השחצנות, קרא בצורה רשמית לאזרחי ישראל לקנות דירות ולהשקיע בחו"ל – או במילותיו של השר: "גש ללונדון, גש לברלין, לונדון מחכה לך!!".
מאיפה להתחיל לנתח את אמירתו המזעזעת של השר? כול כך הרבה עיוותים, כול כך מתאים לעידן ה-fake news, שאתה לא יודע מאיפה להתחיל.
אז נתחיל בהתחלה. שר הכלכלה מתוקף תפקידו משמש כמנהל הפיתוח העסקי של המדינה. אחד מיעדיו המרכזיים הוא הבאת משקיעים לפיתוחה של כלכלת ישראל. שלושה ימים קודם לאמירתו בכנס בוני הארץ, בטקס שליווה את כניסתו למשרד הכלכלה והתעשייה, אמר השר כי "טראמפ אמר בנאומו שהוא רוצה לפעול שהתעשיות יישארו בארה"ב ולהחזיר תעשיות לארה"ב. אם הכלכלה החזקה בעולם אומרת שהיא רוצה אצלה תעשייה ומקורות תעסוקה, אנחנו צריכים להבין את הנושא, לשמור על התעשייה ולמשוך משקיעים מחו"ל". טראמפ דואג לתעשייה בארצות הברית ובצורה ברוטאלית רוצה למנוע את בריחתם של משקיעים ומפעלים מארצות הברית, ובאותו הזמן מה עושה השר הממונה על הגדלת ההשקעות במשק הישראלי? נכון – שולח את המשקיעים בישראל לבנות את ברלין ולונדון. בלתי נתפס בעליל.
הלאה. מי אלה האנשים שאתה משתלח בהם בכזה בוז ושחץ, כבוד השר? האם מדובר באויבי המדינה? לא – מדובר באזרחי המדינה שלך, אנשים שומרי חוק, אנשים שמשלמים מיסים, אנשים שרוצים לדאוג לעתידם ולעתיד משפחתם במקום בו המדינה מזמן הפסיקה לדאוג להם. הם עוברים כבר שנתיים מסע דה-לגיטימציה מצדו של שר האוצר, שקרא לפעילות שלהם "חזירות", הם ספגו וסופגים העלאות מס, וסליחה על הביטוי – גם המצאות מס, דוגמת מס ריבוי נכסים / דירה שלישית. הטילו על כתפיהם הצרות את כל כשלי שוק הבנייה בישראל, את עליית המחירים המטורפת בענף, את המחסור בדירות, את חוסר היעילות המשווע של ממשלות ישראל לדורותיהן בטיפול בענף. ועכשיו הגעת אתה וביהירות שלחת אותם ללונדון...
נמשיך. נעבור לניתוח יותר מקצועי של תופעת משקיעי הנדל"ן. אתה כבוד השר, כמו גם שר האוצר, מסתכלים על הביקוש שמייצרים משקיעי הנדל"ן, אבל אני חושב ששכחתם את החלק של ההיצע במשוואה. משקיעי הנדל"ן אחראים לאחוזים ניכרים מההיצע של דירות הנבנות בישראל. אלו דירות שללא מעורבות משקיעי הנדל"ן לא ייבנו, ולא יצטרפו להיצע הדירות בישראל. ככה שופכת ממשלת ישראל יחד עם מי האמבט גם את התינוק. ברצונה להילחם בביקוש, כתופעת לוואי היא גם תפגע בהיצע. כמה דירות ייגרעו כתוצאה מהמהלכים האלו? אין כרגע לדעת ולכמת את ההשפעה, הכול שאלה של מה יגבר על מה – הקטנת הביקוש או הקטנת ההיצע. דבר אחד ברור לכל מי שלמד אי פעם מבוא לכלכלה – כאשר מתערבים בצורה כה גסה ובוטה בעקומת הביקוש וההיצע התוצאה יכולה להיות בסופו של יום הפוכה לחלוטין מהכוונה הראשונית.
ואפרופו פגיעה בעקומות הביקוש וההיצע – נעבור לפגיעה הצפויה בשוק השכירות. נתוני הלמ"ס מראים שכ-30 אחוזים ממשקי הבית בישראל גרים היום בשכירות. מאות אלפי משפחות המתגוררות באותן דירות שמשקיעי הנדל"ן רכשו ושילמו עליהן במיטב כספם. הם לא מתגוררים בדיור ציבורי או דיור אחר המסובסד על ידי הממשלה, פשוט כי דיור כזה לא קיים במדינת ישראל. כן – יש תכניות, כוונות ופרסומים על פרויקטים להשכרה ארוכת טווח שהמדינה תקים, אבל בסוף אנשים מתגוררים בבתים, ולא בין דפי עיתון. שוק השכירות בישראל נחשב לעיתים קשוח, בדגש על אזורי ביקוש דוגמת תל אביב, אבל בסופו של היום השוק הפרטי עובד בצורה יעילה ומספק למאות אלפי משפחות פתרונות דיור במחירים סבירים.
ואיך יודעים שהמחירים סבירים? בדיקה של התשואה שמפיקים בעלי הבתים מראה שמדובר בתשואה של אחוזים בודדים – 3 עד 4 אחוזים באזורי ביקוש, 5 או 6 אחוזים באזורי הפריפריה. והנה באים שר האוצר ואחריו שר הכלכלה ופוגעים ביסודות הכה עדינים של השוק הזה. במקרה הזה בהחלט אפשר לומר שמדובר בבכייה לדורות, כי הדירות שיחסרו בשוק השכירות יגרמו לתחרות עזה יותר בין שוכרי הדירות על כול דירה קיימת, ותחרות תוביל לעלייה נוספת במחירי השכירות. עוד פגיעה שתיפול על גבם של השכבות המתגוררות בשכירות.
נעבור לאספקט נוסף של הדברים – כזה הנוגע בצורה קצת יותר ישירה בתחומי עשייתו של שר הכלכלה והתעשייה. אתה אמון על הבאת השקעות למדינה, וזה בדיוק מה שאנחנו עושים – משקיעים במדינה שלנו. אם נחבר את היקף ההשקעה של המשקיעים בתחום הנדל"ן נגלה שמדובר בהיקף של כ-10 מיליארד שקלים מדי שנה. זהו כסף גדול, שמתורגם לפועלים הנמצאים על פיגומים, מפעלי בטון שמייצרים מסביב לשעון, עגורנים שעובדים, תעשייה שלמה המונה עשרות אלפי משפחות שמתפרנסות מתעשיית הנדל"ן בישראל. העברה של ההשקעות האלו לחו"ל תתרום לתעשייה בלונדון או בברלין, אבל תפגע במקביל בתעשייה ובתעסוקה בישראל. איך לא חשבת על זה קודם כבוד השר? זה לא ברור לי.
בסופו של יום, אלי כהן, אתה שר הכלכלה של כל מדינת ישראל, ושל כל אזרחיה. תגרום לנו להתגאות בהישגיך, תביא משקיעים מחו"ל, תביא מפעלים חדשים ותעסוקה טובה למדינה, ובבקשה - אל תתייחס אלינו, אזרחי ישראל, כאילו היינו ברורים מאליהם. הכסף של משקיעי הנדל"ן היום כאן בישראל, מחר אם ילך, גם אם אתה או יורשך בתפקיד תרצו שיחזור – אולי זה כבר יהיה מאוחר.
את העצות שלך על השקעה בלונדון ובברלין עדיף שתשמור לעצמך